Byta Tak
Byta tak eller bygga nytt? Vi löser allt inom takläggning!
En av de första frågorna när våra kunder ska byta tak är, vad kostar det att anlita takläggare?
Broströms konkurrenskraftiga priser på att byta tak, utan minskad kvalitet och slutresultatet blir därmed att Broströms ett självklart val
Broströms takläggare hjälper dig att byta tak som passar just dig och dina förutsättningar.
Innan man ska lägga nytt tak vill man gärna ha en offert som vi därför lämnar kostnadsfritt.
Valet av takbeläggning som finns på marknaden är stort.
Där hittar vi det bästa oavsett om du behöver en komplett takläggning eller bara byta plåtdetaljer på taket.
Betongpannor
Minst 15 graders lutning med lång livslängd vilket är det vanligaste takmaterialet i Sverige.
Plåttak
Mångsidigt tak som kan läggas på många olika typer av byggnader men som kräver minst 10 graders lutning.
Papptak
Vill Du Byta Tak och Tätskikt?
Bedömningen om underlagstaket måste bytas är en viktig del av takunderhållet och kan också vara avgörande för ett tätt tak. Här är några saker att tänka på när det gäller underlagstaket.
Visuell inspektion. Gör en visuell inspektion av underlagstaket. Titta efter tecken på slitage, skador, eller områden där materialet verkar förlorat sin integritet.
Byta underlagspapp?
Åldern på underlagstaket är en faktor och material tappar sin funktion över tid, särskilt om det har utsatts för extrema väderförhållanden.
Läcker ditt tak?
Om det finns tecken på fukt eller mögel under taket kan det indikera att underlagstaket inte längre fungerar som det ska och fukt kan därför leda till allvarliga skador och mögel.
Professionell inspektion
Är du osäker på skicket av underlagstaket är det klokt att en professionell takmontör besiktar eftersom vi har kunskapen.
För att bedöma tillståndet på taket krävs erfarenhet och då kan vi bättre bedöma skicket även på dess underlag.
Stormskador
Om taket fått stormskador kan underlagstaket påverkas och därför är det viktigt att inspektera det underliggande underlaget.
Byta underlagstak rekommenderas
Planerar du att byta yttertaket rekommenderar vi att byta ut underlagstaket samtidigt, särskilt om det är i dåligt skick. Ett välfungerande underlagstak är också avgörande för att hålla taket torrt och för att förhindra fuktrelaterade problem i framtiden. Att ta itu med eventuella problem i tid kan innebära att du därmed sparar både tid och pengar på sikt.
Inspektera var tionde år
Regelbundna inspektioner av taket var tionde år är en god praxis för att säkerställa att det är i gott skick och inspektionen bör inkludera följande punkter:
Täthet kring rörgenomföringar
Se till att rörgenomföringar i ditt tak är täta för att förhindra läckage.
Skick på rännor och ventilationshuvar
Kontrollera att rännor och ventilationshuvar är i bra skick för att säkerställa korrekt vattenavrinning och ventilation.
Översiktlig besiktning
Helhet på takbeklädnaden Undersök takbeklädnaden för eventuella skador eller brister.
Takstol, vindskivor och beslag
Se till att takstolarna, vindskivorna och beslagen är fria från röta, rost och sprickor.
Skick på hängrännor och stuprör
Kontrollera att hängrännor och stuprör är hela och täta för att förhindra vattenläckage.
Synliga fuktskador
Inspektera taket för synliga fuktskador, mögel eller röta.
reparationer eller utbyte.
Att följa dessa riktlinjer hjälper till att förlänga takets livslängd och upptäcka eventuella problem i tid för att undvika kostsamma
Priset för att byta tak eller lägga nytt tak varierar beroende på olika faktorer
Baserat på genomsnittliga projekt kan priset uppskattas till cirka 1.600 kronor, före ROT-avdrag, per kvadratmeter. Detta inkluderar då material och arbetskostnader för både yttertak och underlagstak. Här följer några andra faktorer som påverkar priset:
Pris på byta tak varierar kraftigt
Taklutning och Materialval
Priset kan variera beroende på takets totala yta och dess lutning. Kostnaden påverkas av vilket material du väljer för taket, såsom plåt, trä, betongpannor, tegelpannor, shingel, torv, etc.
Skick och Vinklar på taket
Om det finns rötskador eller andra skador som måste åtgärdas kommer kostnaden att öka. Om taket har många vinklar och komplexa detaljer kan även detta öka arbetskostnaderna.
Tillbehör och säkerhetsanordningar, Tilläggsisolering
Om nya säkerhetsanordningar som stegar, takbryggor eller snörasskydd behövs, påverkar det också priset. Om du väljer att tilläggsisolera taket kommer även det öka kostnaderna, men det innebärr också energibesparingar på sikt.
Rotavdrag
Du kan ha rätt till rotavdrag, vilket kan minska de totala kostnaderna men det är bra att veta att rotavdraget för takbyte gäller endast arbetskostnaden. Det vill säga att allt material för takbytet är ej avdragsgillt.
Högre byggned
När man byter tak på en mycket hög byggnad påverkas tiden för att bygga ställning, lyfta upp/ned material något, vilket sen räknas in i offerten.
Åtkomst
Läget på huset kan påverka priset, eftersom vi t.ex. behöver komma nära med tunga fordon för leverans av t.ex takpannor, container, lasta/lossa ställning etc.
Ska jag byta tak innan försäljning?
Frågan om det lönar sig att byta tak innan man ska sälja beror på flera faktorer och kan vara beroende av den specifika situationen
Något att tänka på
Hur lång tid tar det att byta tak? Tiden det tar att byta tak kan variera beroende på flera faktorer, inklusive takets storlek, komplexitet, valt material och arbetslagets erfarenhet och en grov uppskattning är att ett genomsnittligt takbyte kan ta någonstans mellan några dagar till några veckor. Det är en bedömning från tak till tak vad det blir för tidsram baserat på ditt specifika projekt och här är några faktorer som påverkar tidsåtgången:
Takets storlek och form
Ett mindre tak med enklare geometri tar generellt sett mindre tid att byta än ett större tak med många vinklar, skorstenar eller andra komplexa detaljer.
Materialval
Typen av takmaterial du väljer kan påverka tiden det tar att slutföra projektet och vissa material som korrugerad takplåt kan vara billigare att installera än andra på grund av att det är en snabbare montagetid.
Underlagets skick
Om underlaget, inklusive underlagstaket och takstolarna, kräver reparation eller förstärkning kan detta öka den totala tidsramen på bytet av tak.
Väderförhållanden
Väderförhållandena kan påverka byggtiden som till exempel regn, starka vindar eller extrem kyla kan fördröja arbetet.
Har du ett äldre hus?
Om takkonstruktionen är av äldre typ kan det vara viktigt att tänka på den fysiska vikten på de olika typerna av yttertak och då är plåttak mycket lätt medan betongpannor på ditt tak väger många ton. Det är inte ovanligt att takpannorna till en normalstor villas tak väger över tio ton vilket kan bli för tungt för en äldre takkonstruktion. Låt oss komma och göra en bedömning kostnadsfritt och därmed avgöra vilket alternativ som blir bäst för just ditt hus
Behöver jag ansöka om bygglov?
Svaret är, som ofta är fallet när det gäller bygglov, att det beror på vilken kommun du bor i och även var i kommunen du bor.
Boverket anger att det kan behövas bygglov “i vissa fall” för att byta färg, fasadbeklädnad eller takmaterial eller göra ändringar som avsevärt påverkar byggnadens yttre och det finns en större risk att du behöver bygglov om du dessutom bor inom en detaljplan, men samtidigt finns det undantag för en- och tvåbostadshus. Antagligen behöver du inte bygglov om du bor utanför en detaljplan eller om du bara ska förnya taket med samma material och färg, men det kan vara fördel att kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar arbetet.
De är oftast väldigt tillmötesgående och har även som skyldighet att upplysa dig om vad som gäller för ditt projekt.
Att regelbundet underhålla ditt tak är avgörande för att förlänga dess livslängd och här är några bra tips för att hålla ditt tak i gott skick:
Rengöring
Om ditt tak är täckt med tegelpannor, se till att tvätta dem regelbundet för att avlägsna smuts och mossbildning. Det är viktigt att hålla taket rent för att förhindra att smuts ansamlas och orsakar skador.
Kontrollera dränering
Se till att takrännor och stuprör är fria från löv och skräp för att säkerställa en effektiv vattenavrinning eftersom stående vatten på taket kan leda till läckage, fuktproblem och senare mögel.
Kontrollera takläkt
Undersök takläkten regelbundet för att se till att inga löv eller andra föremål har fastnat där då detta som följd kan hindra ventilationen och leda till rötskador på takpappen.
Underhåll plåttak
Om ditt tak är av plåt, se till att tvätta det med jämna mellanrum för att avlägsna smuts och förhindra korrosion och dessutom kan man måla plåttaket när färgen börjar släppa för att skydda materialet mot rostskador.